בעקבות ביקורות שערך מינהל הסדרה ואכיפה בזרוע העבודה, הוגשו כתבי אישום כנגד חברות שפעלו כקבלני כוח אדם למפעילי עגורנים ללא רישיונות כחוק וכנגד נושאי משרה רלוונטיים וכן כנגד מי שהתקשרו עימם לקבלת השירותים.
כתב אישום הוגש כנגד חברת מרום גמה בע"מ, העוסקת באספקת שירותי כח אדם ובין היתר, באספקת מנופאים לאתרי בנייה שונים. החברה עסקה בכך ללא רישיון כדין ממשרד העבודה, וזאת בניגוד לחוק העסקת עובדים על ידי קבלני כח אדם. כתב אישום הוגש גם כנגד הבעלים ומנכ"ל החברה על הפרת חובת פיקוח.
חברת מרום גמה סיפקה כח אדם בתחום המנופאים למספר גורמים שגם כנגדם וכנגד בעלים ונושאי משרה בכירים בהן, ננקטו הליכים בגין התקשרות עם קבלן כח אדם ללא רישיון כדין. המדובר בעוסק מורשה ושלוש חברות: א.ש.י. פרשקובסקי, שיר ויהל נדל"ן, ח. מיתר לבניין בע"מ וגוטליב אחריות בבנייה.
חוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם קובע כי קבלני כוח אדם בתחום העגורנאות (מנופאים) נדרשים לרישיון ממשרד העבודה. קבלתו מותנית בתנאים הקבועים בחוק, במטרה לאפשר למינהל לפקח על העסקת העובדים בחברה למען הבטחת קיום זכויותיהם הסוציאליות.
יודגש, כי החוק קובע סנקציה פלילית לא רק כנגד הקבלן הפועל ללא רישיון, אלא אף כנגד המזמין המתקשר עם קבלן שפועל ללא רישיון. האחריות הפלילית שמוטלת על מזמיני השירות נועדה להגן על עובדי הקבלן הנמנים על האוכלוסיות המוחלשות במשק.
גם כנגד חברת א.ג. סער הנדסה וניהול פרויקטים בע"מ הוגש כתב אישום על שעסקה כקבלן כח אדם וסיפקה עגורנאיםללא רישיון כנדרש בחוק. בנוסף, ביקורת שערך האגף לאכיפה פלילית במינהל הסדרה ואכיפה העלתה כי החברה אף הפרה זכויות עובדים: היא שילמה לעובד שכר נמוך משכר המינימום הקבוע בצו הרחבה בענף הבנייה, בניגוד לחוק שכר מינימום. כמו כן, ניכתה החברה משכרם של עובדיה עבור קרנות ההשתלמות והפנסיה, אך לא העבירה את הכספים לייעדם במועד הקבוע בחוק ובמקרים מסוימים אף לא מעבירה אותם כלל, בניגוד לחוק הגנת השכר. מדובר בעבירות שהתבצעו בנסיבות מחמירות; כתב אישום הוגש גם כנגד המנכ"ל על שהפר את חובתו לעשות כל שניתן למנוע את העבירה.
כתבי אישום נוספים הוגשו כנגד חברת סטליס פלסטר פרוז'קטס בע"מ מהרצליה, חברה העוסקת בין היתר בביצוע עבודות בנייה ומתן שירותי כח אדם בתחום המנופאות וכנגד 2 הבעלים והמנהלים של החברה על הפרת חובת פיקוח; ביקורת של האגף לאכיפה פלילית העלתה כי החברה התקשרה עם חברת "ב.ר. אטיאה חברה לבניין בע"מ" וסיפקה לה שירותי כח אדם, מבלי שהיה ברשותה רישיון, בניגוד לחוק.
בעקבות סדרת חקירות שניהל מינהל הסדרה ואכיפה, מתחילת שנת 2021 הוגשו 24 כבשי אישום כנגד חברות קבלן בתחומי כח אדם, שמירה וניקיון שפעלו ללא רישיון ו-36 כתבי אישום כנגד מזמינות שירות שהתקשרו עם קבלנים ללא רישיון.
הסכום הכולל של הקנסות במסגרת גזרי הדין שניתנו על עבירות על חוק קבלני כח אדם עומד על כחצי מיליון ש"ח.
ראש אגף אכיפה פלילית במינהל הסדרה ואכיפה בזרוע העבודה, מר איל אסף: "נמשיך ונפעל לאכיפת חוקי העבודה של האוכלוסיות המוחלשות, בדגש על עובדי הקבלן. קבלת רישיון ממשרד העבודה לפעול כקבלן כח אדם או קבלן שירות בתחומי אבטחה וניקיון הנה הצעד הראשון והבסיסי להתקיימותו של פיקוח מוסדר של זכויות העובדים. נדגיש כי ישנה חשיבות לכך שכל מזמין שירות המתקשר עם קבלן כוח אדם או שירות יבדוק את תוקף רישיונו באתר המשרד, וזאת בנוסף – אך לא במקום – לדרישה של הצגת מסמך הרישיון מהקבלן עצמו".
התובעת הראשית של זרוע העבודה, עו"ד גלי לוי: "תחום קבלני כוח האדם הוא תחום בו ההליכים הינם פליליים בלבד לאור החשיבות שיש לכך. אנו רואים שלעיתים לנושא הרישום מתווספות עבירות נוספות בתחום דיני העבודה וכאשר הקבלן אינו תחת משטר רישוי העובדים פחות מוגנים. ניהול ההליכים הפליליים כנגד הגורמים המפרים את חוקי העבודה הינו חשוב להגנה על עובדים שיכולת המיקוח שלהם נמוכה בדרך כלל. יחד עם זאת, הסטנדרטים הבסיסיים וההסדרה שהמחוקק קבע מהווים את המינימום הכרחי שיש לעמוד עליו, בפרט ביחס לכתבי אישום בהן מתבצעות מספר רב של עבירות ובנסיבות מחמירות בגינן, מטבע הדברים, נדרוש ענישה משמעותית ומרתיעה יותר".
עוד מאמרים
הסכם הסחר החופשי בין ישראל לאיחוד האמירויות נכנס לתוקף
שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת מעדכן כי ההסכם לאזור סחר חופשי (אס"ח) בין ישראל לאיחוד האמירויות נכנס לתוקפו בתאריך 1 באפריל 2023. "מדובר בנקודת ציון
משרד הכלכלה: הסתיים המו״מ על הסכם אס״ח עם וייטנאם
ההסכם צפוי לשפר את כושר התחרות של היצואנים הישראלים ולהניב תועלת שנתית למשק המוערכת בעשרות מיליוני שקלים בשנה. וייטנאם תהיה המדינה השנייה במזרח אסיה עמה
יבואן נאות – להיות או לא להיות?
ריבה גור-אריה שרון | חברת 'היבטים' | מאמרי דעה יבואן נאות – להיות או לא להיות? הרפורמה ביבוא מזון יוצאת לדרך ומביאה איתה הרבה שינויים לצד אי וודאות גדולה.
שילוח בינלאומי: כל מה שחשוב לדעת
שילוח בינלאומי הוא מונח המתייחס לא רק לסדרה מגוונת של שירותי הובלת סחורות, אלא גם למכלול שירותים הניתנים לקהילה העסקית בכל הנוגע להסכמי סחר והנחיות
1.4.2023 – נכנס לתוקפו הסכם אזור הסחר החופשי בין ישראל לאמירויות
עם כניסת הסכם אזור הסחר החופשי לתוקף יורדו או יתבטלו המכסים מכ-96% מהמוצרים ותתאפשר גישה לחברות ישראליות למכרזים ממשלתיים באיחוד האמירויות ושהפכה בכך לשותף הסחר
מגמות בסחר העולמי ובכלכלה הישראלית
הזדמנויות לייצואן הישראלי בזמני האטה כלכלית, כפי שצפוי בשנתיים הקרובות, אנו יודעים כי קיים קושי להיכנס לשווקים חדשים – הן לחברות בוגרות והן לחברות צעירות